greșeli spălare rufe-min
Articole

9 greșeli pe care le facem atunci când spălăm lenjeriile de pat

Nu e deloc ușor să găsim lenjeria de pat perfectă care să ne ofere un somn cât mai odihnitor, să fie cât mai confortabilă și totodată ușor de întreținut. Iar odată găsită o astfel de lenjerie, cu siguranță ne propunem să o păstrăm în cele mai bune condiții cât mai mult timp. Dar cum putem face asta, mai ales dat fiind faptul că în timpul spălării se pot produce o mulțime de incidente ce pot distruge o lenjerie de pat?

O mulțime de persoane fac anumite greșeli atunci când spală lenjeriile de pat, iar despre cele mai comune greșeli vom vorbi în rândurile următoare. Astfel, din aceste greșeli putem învăța anumite lecții ce ne vor ajuta apoi să avem grijă în mod corect de lenjeriile noastre de pat. Iată care sunt acestea:

Folosim o temperatură mult prea mare

Lenjeriile de pat se pot dovedi a fi destul de sensibile la temperaturile înalte, iar de aceea ar trebui să le evităm cât mai mult cu putință. Desigur, ar trebui verificată eticheta lenjeriei de pat pentru a afla care sunt recomandările producătorului.

Cel mai adesea, lenjeriile de pat se spală la o temperatură de 40-60 de grade Celsius, indiferent de material. Dacă vei spăla lenjeriile de pat la o temperatură mai înaltă, șansele ca acestea să se decoloreze sau să intre la apă cresc în mod considerabil.

Spălăm lenjeriile de pat cu alte tipuri de rufe

Niciodată să nu speli lenjeriile de pat alături de alte tipuri de rufe, deoarece acestea ar putea avea de suferit. Lenjeriile de pat nu se spală la comun nici măcar cu prosoapele. Chiar dacă mașina de spălat va fi aproape goală, cu siguranță nu îți dorești să compromiți calitatea lenjeriei de pat, doar pentru a face minime economii de apă, energie sau detergent.

Totuși, poți investi în achiziția mai multor lenjerii de pat, iar astfel vei avea mai multe opțiuni de schimb și totodată vei putea spăla mai multe lenjerii de pat în același timp.

Folosirea detergenților duri

Ne dorim ca lenjeriile de pat să fie cât mai prietenoase cu corpul nostru, așa că ar trebui să fim la fel de blânzi cu ele și să folosim detergenți prietenoși. Un detergent dur va avea aceleași efecte negative precum folosirea unei cantități mult prea mari de detergent. Chiar și o lenjerie de calitate premium ar putea avea de suferit în urma folosirii unui detergent dur.

Ar trebui să ai în vedere faptul că gradul de murdărie al lenjeriilor de pat nu este prea mare, așa că nu are rost să folosești același detergent precum în cazul altor articole vestimentare ce se murdăresc mai ușor.

Nu scoatem lenjeriile de pat din mașină imediat după spălare

O altă greșeală pe care mulți dintre noi o comitem este faptul că lăsăm mai mult timp lenjeriile de pat în mașina de spălat după finalizarea ciclului de spălare. Cu cât sunt lăsate mai mult în interiorul mașinii de spălat rufe, cu atât lenjeriile de pat vor fi mai șifonate. Prin urmare, ar trebui puse la spălat cât mai repede după spălare, iar astfel nu va mai fi necesară călcarea lor.

Spălăm prea des lenjeriile de pat

Să speli lenjeriile de pat nu este mereu o idee bună, ci dimpotrivă, poate fi considerată o greșeală. Cu cât sunt spălate mai des, cu atât șansele ca uzura să își facă simțită prezența cresc. Schimbă lenjeriile de pat o dată pe săptămână și va fi mai mult decât suficient.

Uităm de fața de plapumă

Deși motivele sunt greu de înțeles, multe persoane uită să spele și fața de plapumă, deși aceasta face parte, la rândul său, din setul lenjeriei de pat. Ei bine, aceasta ar trebui spălată și ea împreună cu cearșaful și fețele de perne, pentru a-și păstra calitatea și confortul pe termen lung.

Ignorăm culoarea lenjeriei de pat

La fel precum în cazul altor rufe, atunci când spălăm lenjeriile de pat trebuie să ținem cont neapărat și de culoarea acestora, nu numai de materialul lor. În caz contrar, culorile lor ar putea avea mult de suferit.

Nu curățăm petele înainte de a pune lenjeriile la spălat

Un ciclu normal de spălare nu va scoate neapărat toate petele unei lenjerii de pat, iar de aceea ar trebui să te ocupi de ele înainte de a introduce lenjeriile la spălat. Folosește o soluție special concepută pentru eliminarea petelor iar astfel acestea vor fi doar o amintire neplăcută după spălare.

Punem prea multe lenjerii de pat la spălat

În final, o altă greșeală întâlnită adesea atunci când spălăm lenjerii de pat este faptul că adăugăm o cantitate mai mare decât programul de spălare suportă. În acest caz, spălarea nu va fi foarte eficientă și totodată lenjeriile de pat pot avea de suferit.

Acestea sunt așadar câteva dintre cele mai comune greșeli pe care le facem atunci când spălăm lenjeriile de pat. Tu câte dintre ele ai bifat?

Related Posts