plapuma de iarna
Articole

Plapuma groasa de iarnă: cum o alegem?

Temperaturile scăzute ale sezonului rece îți pot afecta în mod considerabil calitatea somnului, motiv pentru care o plapumă groasă de iarnă este absolut necesară în perioada care urmează. Aceasta îți garantează confort termic chiar și în cele mai reci nopți de iarnă, fără a fi necesară funcționarea continuă a centralei termice.

Cu toate acestea, este important să alegi o plapumă de o calitate superioară, confecționată din materiale cât mai bune, întocmai pentru ca somnul să fie cât mai odihnitor și mai sănătos.

Dar cum se alege corect o plapumă groasă de iarnă? Ei bine, pe această temă ne-am propus să discutăm și noi în rândurile următoare. Iată, așadar, care sunt principalele aspecte de care ar trebui să ții cont atunci când îți cumperi o plapumă groasă de iarnă:

Umplutura folosită pentru confecționarea plăpumii

Te interesează ca plapuma de iarnă să fie groasă și călduroasă, așa că va trebui să te asiguri că umplutura îi oferă acest caracter.

Plăpumile de iarnă pot fi umplute cu diferite materiale, iar cele mai comune opțiuni sunt lâna, penele și puful de gâscă, bambusul, mătasea și microfibra.

Sigur, noi îți recomandăm să ai în vedere materialele naturale, în mod special plăpumile din pene și puf de gâscă, însă nu te va dezamăgi nici lâna sau bambusul.

Acestea sunt ușoare, confortabile, îți oferă căldură și totodată garantează o bună circulare a aerului, așa că nu vei transpira în somn. Cu toate acestea, o plapumă cu umplutură de pene și puf de gâscă se poate dovedi a fi destul de greu de întreținut, curățarea sa fiind destul de dificil de realizat. De asemenea, prețul pe care o plapumă groasă de iarnă din pene și puf de gâscă va fi mai mare.

Dacă vrei o plapumă groasă de iarnă pentru copii, aceștia fiind predispuși la alergii și alte probleme asemănătoare, atunci ar trebui să ai în vedere modelele cu umplutură din bambus.

Plapuma cu umplutură din mătase este considerată o opțiune premium, aceasta fiind recomandată mai ales persoanelor care au probleme cu alergiile. În plus, plapuma din mătase poate fi folosită pe tot parcursul anului, la fel precum cele cu umplutură din lână. Totuși, prețul unei plăpumi cu umplutură din mătase va fi pe măsura caracterului luxos de care dă dovadă!

Plapuma cu umplutură din microfibră este cea mai accesibilă opțiune din toate, având o greutate redusă, fiind ușor de întreținut însă oferind ceva mai puțin confort spre deosebire de celelalte modele și totodată durabilitatea sa este mai mică.

Materialul care acoperă umplutura

La fel de important se dovedește a fi și materialul din care a fost confecționată plapuma în exterior. Iar asta deoarece acesta are contact direct cu pielea, iar dacă ai o sensibilitate ridicată a pielii, cu siguranță nu poți alege orice material. De asemenea, simplul faptul că folosești lenjerie de pat nu înseamnă că poți ignora materialul folosit pentru confecționarea plăpumii.

În acest sens, recomandarea noastră este destul de simplă: alege bumbacul. O plapumă groasă de iarnă de cea mai bună calitate va fi realizată neapărat din bumbac 100%, iar astfel sigur nu vei întâmpina probleme.

Corpul tău va putea respira, nu te vei încălzi excesiv și totodată nu vor apărea alergii, așa că te vei bucura de un somn odihnitor și plăcut.

Modul de confecționare al plăpumii

Îți recomandăm să ai în vedere achiziționarea unui model de plapumă bine compartimentat (matlasat) deoarece în acest caz umplutura pilotei va fi păstrată fix, iar astfel nu se va plimba dintr-un colț în altul, cauzând disconfort. Contează mult alegerea unei pilote a cărei umpluturi este distribuită uniform și totodată bine fixată, întocmai să poată fi la fel de călduroasă și de confortabilă pe toată suprafața sa.

Densitatea sau indicele de căldură

Vorbim despre plăpumi groase de iarnă, așa că este de la sine înțeles faptul că densitatea ar trebui să fie ceva mai mare, la fel și indicele de căldură. Astfel, plapuma aleasă se va dovedi a fi suficient de călduroasă pentru a-ți oferi atât de necesarul confort termic în nopțile răcoroase de iarnă.

În lista de specificații a plăpumii vei găsi detalii despre indicele de căldură precum și despre densitatea sau cantitatea de umplutură folosită pentru confecționarea acesteia. Densitatea se calculează în grame pe metru pătrat, iar cu cât acest indice este mai mare, cu atât și plapuma va fi mai călduroasă și mai groasă totodată.

Recomandarea noastră este ca atunci când vrei să cumperi o plapumă groasă de iarnă este să alegi un model cu o densitate de peste 400 de grame pe metru pătrat.

Dimensiuni

În final, va mai trebui să ții cont doar dimensiunile pe care ar trebui să le aibă plapuma de iarnă dorită. Ai nevoie de o plapumă pentru o singură persoană, sau una de dimensiuni mari, pentru un pat matrimonial? Este detaliul pe care ar trebui să îl stabilești înainte de a-ți comanda plapuma groasă de iarnă.

Există câteva dimensiuni standard dintre care vei putea alege, iar pentru o alegere cât mai bună ar trebui să ai în vedere și dimensiunile patului în care vei folosi plapuma respectivă. De regulă, se recomandă alegerea unei pilote puțin mai mari decât patul, mai ales în cazul în care va fi folosită de două persoane mai corpolente. Astfel, sigur nu vor exista lupte pentru cucerirea pilotei în timpul nopții, iar ambele persoane se vor bucura de confort termic în timpul somnului.

Acestea sunt așadar cele mai importante aspecte de care ar trebui să ții cont atunci când îți propui achiziționarea unei plăpumi groase de iarnă și vrei să faci o alegere cât mai reușită. Dacă vei pune în practică fiecare recomandare oferită în rândurile de mai sus și nu îți va scăpa din vedere nici unul dintre aspectele prezentate, cu siguranță vei reuși să alegi o plapumă de iarnă de cea mai bună calitate, durabilă și mai ales confortabilă, de care te vei îndrăgosti încă de la prima utilizare!

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *