dimensiuni lenjerie de pat
Articole

Cum alegi dimensiunea unei lenjerii de pat?

Lenjeriile de pat sunt o parte esențială din dormitorul unei case, în special când ai copii. Cei mici apreciază enorm lenjeriile cu personajele lor favorite, însă și adulții pot avea pretenții când vine vorba de culoare și model. Deși astfel de detalii țin de gusturile fiecăruia, procesul de alegere a lenjeriei de pat potrivite nu este tocmai ușor deoarece depinde o serie de factori importanți pe care trebuie să îi ai în vedere.

Fie că alegi să achiziționezi o lenjerie de pat direct din magazin, fie online, cu siguranță ai observat că pe lângă materiale și culori, acestea diferă și la capitolul dimensiuni. Lenjeriile de pat sunt confecționate conform dimensiunilor standard de pat, astfel încât acestea să se potrivească perfect, chiar și atunci când sunt achiziționate online.

O lenjerie de pat nepotrivită înseamnă timp pierdut, dar și bani fiindcă prețul lor nu este întotdeauna accesibil. Pentru a alege lenjeria de pat potrivită trebuie să ții cont de o serie de factori, însă cel mai important este cel legat de dimensiunea patului.

Care sunt dimensiunile standard ale unei lenjerii de pat?

Dimensiunile standard fac referire la acele dimensiuni care se potrivesc cu marea majoritate a paturilor din comerț. Cu excepția paturilor pentru bebeluși a celor King Size, dimensiunile standard ale paturilor sunt:

• 200cm x 90cm (pentru pat single);

• 200cm x 140cm (pentru pat dublu);

• 200cm x 160cm (pentru pat dublu);

• 200cm x 180cm (pentru pat dublu);

• 200cm x 200cm (pentru pat dublu).

Așadar, cel mai important criteriu de alegere a lenjeriei de pat este dimensiunea. În funcție de lungimea, lățimea și înălțimea paturilor din casă, poți alege lenjeriile potrivite. Însă lenjeriile sunt compuse din cearșaf de pat, cearșaf pentru pilotă și fețe de perne, iar acestea au și ele la rândul lor dimensiuni diferite.

Ce criterii trebuie să ai în vedere?

Odată notate dimensiunile patului, nu trebuie să uiți nici de mărimea plapumei, a pernelor și a saltelei. În funcție de tipul patului (pentru bebeluși, copii sau pentru adulți) dimensiunile acestuia diferă, iar mărimea așternuturilor variază și ea.

  • Mărimea plapumei și a cearșafului

Plapuma diferă în lungime și în lățime, aceasta fiind potrivită fie pentru un pat single, fie pentru un pat dublu. Este important să ții cont de faptul că plapuma și cearșaful nu au întotdeauna aceeași dimensiune. Recomandarea profesioniștilor este să optezi pentru un cearșaf cu 5 cm mai lung și 5 cm mai lat decât plapuma, iar în acest fel te vei asigura că are loc perfect.

  • Mărimea pernelor

La capitolul perne, lucrurile nu sunt foarte complicate deoarece există în general trei mărimi standard. Pentru copii, pernele au o dimensiune de 50 x 60 cm, iar pentru adulți de 50 x 70 cm, ori de 70 x 80 cm.

Achiziționarea lenjeriei de pat online

Cea mai simplă metodă de achiziționare a lenjeriei de pat perfectă este cu carnețelul în față. Notează-ți dimensiunile patului și lasă-le la vedere în momentul în care te decizi să faci cumpărăturile online. Este vital să notezi și înălțimea patului pentru a te asigura că plapuma nu va ajunge pe jos.

Din moment ce paturile, ca orice altă piesă de mobilier, se pot executa la comandă în funcție de dorințele, preferințele și spațiul de care dispui, și producătorii de lenjerii se adaptează acestor modificări. În cazul în care nu găsești o lenjerie de pat care să se potrivească dimensiunilor patului, află că inclusiv lenjeria se poate realiza la comandă.