La cate grade se spala o lenjerie de pat
Articole

La câte grade se spală o lenjerie de pat?

O lenjerie de pat de calitate ne oferă un somn mai plăcut și mai odihnitor, iar atunci când găsim în sfârșit lenjeria perfectă, ne propunem să ne bucurăm cât mai mult de ea. Întreținerea lenjeriilor de pat trebuie realizată în mod frecvent și totodată ținând cont de o serie de sfaturi și recomandări pentru rezultate excelente.

Pentru ca materialul lenjeriei să nu aibă de suferit și nici culorile acesteia, producătorii lenjeriilor de pat vin cu recomandări specifice pentru fiecare model. Eticheta lenjeriei de pat conține toate indicațiile necesare spălării, inclusiv temperatura recomandată. Prin urmare, ai putea începe cu verificarea acestei etichete.

Sunt însă și cazuri în care eticheta a fost îndepărtată, ori informațiile de pe aceasta nu sunt foarte clare. Ei bine, pentru aceste situații speciale am decis să punem bazele acestui articol în care vom vorbi despre temperatura recomandată pentru spălarea unei lenjerii de pat. Iată ce trebuie să știi:

La ce temperatură se spală o lenjerie de pat în funcție de material

În cazul în care eticheta lenjeriei tale de pat lipsește, însă încă ții minte magazinul de la care ai achiziționat-o, ai putea căuta informații despre lenjeria ta de pat în mediul online. De regulă, vânzătorul ar trebui să prezinte recomandările pentru spălare în descrierea lenjeriei.

Totuși, există indicații general valabile pentru spălarea lenjeriilor de pat. Acestea se spală la o temperatură suficient de mare pentru ca bacteriile, microbii și acarienii să fie uciși. Prin urmare, cei mai mulți producători de lenjerii de pat recomandă spălarea acestora la o temperatură de 60 de grade Celsius.

Indicațiile pot fi diferite în funcție de materialul folosit pentru confecționarea lenjeriilor. Astfel, în rândurile imediat următoare îți prezentăm temperaturile recomandate pentru spălarea lenjeriilor de pat din diferite materiale:

  • Lenjeriile de pat din bumbac satinat: un material foarte popular, oferind un grad superior de confort, se spală la o temperatură de 60 de grade Celsius. La aceeași temperatură pot fi spălate și lenjeriile din bumbac percale;
  • Lenjeriile de pat din in nu suportă însă o temperatură mai ridicată de 40 de grade Celsius.
  • Mătasea este un material care, la rândul său, nu poate fi spălat la temperaturi înalte. Temperatura maximă recomandată pentru spălarea lenjeriilor de pat din mătase este de 30 de grade.
  • Lenjeriile de pat din bambus se spală la o temperatură de 30 de grade.

Chiar dacă multe dintre materialele folosite pentru confecționarea lenjeriilor de pat nu suportă temperaturi mai mari de 30-40 de grade, asta nu înseamnă că nu pot fi igienizate corect. În acest sens, poate fi recomandată folosirea unor detergenți sau a unor substanțe special concepute pentru o curățare perfectă a lenjeriilor de pat. Astfel, microbii, bacteriile și alergenii vor fi îndepărtați chiar dacă apa nu atinge temperatura recomandată de 60 de grade Celsius.

În cazul în care folosești un uscător de rufe pentru uscarea lenjeriilor de pat, îți recomandăm să optezi pentru un program special conceput pentru acestea.

Alte sfaturi importante pentru spălarea corectă a lenjeriilor de pat

Ne atașăm de lenjeriile de pat care ne oferă confortul atât de necesar în timpul somnului, prin urmare ne propunem să avem grijă de ele în mod corect. Iată câteva sfaturi generale ce trebuie respectate cu strictețe în timpul spălării lenjeriilor de pat:

  • Investește în achiziția mai multor seturi de lenjerie de pat. Astfel, le vei putea folosi prin rotație, având suficient timp pentru a le curăța ca la carte;
  • Lenjeriile de pat se spală mereu separat de celelalte articole vestimentare;
  • Spălarea și schimbarea lenjeriilor de pat trebuie realizată săptămânal;
  • Nu este recomandată utilizarea balsamului de rufe în timpul spălării;
  • Folosește un program cu un număr redus de rotații, iar atât timp cât mașina ta de spălat rufe îți oferă această opțiune, alege clătirea folosind apă rece.

Respectă toate aceste indicații, iar astfel îți vei putea păstra lenjeriile de pat în condiții excelente pe termen lung.