Perne si pilote de calitate
Articole

Perne și pilote de calitate: cum le alegem pe cele potrivite dormitorului nostru?

Somnul este un factor care ne influențează atât starea de spirit cât și sănătatea, iar de aceea trebuie să depunem toate eforturile pentru a asigura condițiile necesare unui somn profund și odihnitor. În ceea ce privește calitatea somnului, aceasta poate fi influențată de foarte multe aspecte.

Temperatura din cameră, atmosfera din dormitor, salteaua, pilota și pernele reprezintă poate cele mai bune exemple în acest sens. De aceea, în acest articol ne-am decis să vorbim despre perne și pilote de calitate.

Astfel, dacă te-ai decis să investești în calitatea somnului tău – pentru un stil de viață mai sănătos – și îți propui achiziționarea unor perne și pilote de calitate superioară, sfaturile din acest articol te vor îndruma către alegerea ideală!

Care sunt cele mai bune perne pentru un somn odihnitor

Alegerea pernei potrivite poate cauza o mulțime de bătăi de cap. Iar asta deoarece există o gamă foarte variată de perne în comerț, iar astfel trebuie să te folosești de o serie de criterii cu ajutorul cărora să faci o alegere finală cât mai satisfăcătoare.

Pe scurt, perna ideală nu trebuie să îți cauzeze probleme la nivelul coloanei vertebrale, ci să îți ofere o poziție confortabilă dar și sănătoasă în timpul somnului și totodată să nu favorizeze apariția alergiilor, prin prezența acarienilor, fiind realizată din materiale hipoalergice.

O poziție corectă în timpul presupune o aliniere perfectă a corpului, astfel încât dimineața să nu te trezești cu dureri de gât sau de spate.

Prin urmare, atunci când îți alegi perna ideală pentru somn, trebuie să ții cont de aspecte precum: forma pernei, poziția de somn, umplutura acesteia precum și afecțiunile de care suferi. Despre acestea discutăm pe larg în rândurile următoare:

Umplutura pernei

Există numeroase opțiuni în funcție de umplutura pernei, iar alegerea o vei face ținând cont, înainte de toate, de propriile preferințe. Iată care sunt umpluturile pe care ar trebui să le ai în vedere:

  • Perne umplute cu puf de gâscă: foarte apreciate pentru caracterul lor moale dar și pentru greutatea redusă, pernele cu această umplutură sunt recomandate persoanelor care își schimbă adesea poziția în timp ce dorm. Iar asta deoarece pernele cu puf de gâscă își schimbă forma oferind susținere în funcție de poziția adoptată. Totuși, un dezavantaj al acestei umpluturi este dificultatea de curățare, iar astfel pot apărea diferite reacții alergice;
  • Perne cu umplutură sintetică: foarte populare datorită prețului lor accesibil, pernele cu umplutură sintetică sunt de regulă moi sau medii. Durata lor de viață nu este foarte generoasă, însă sunt mai ușor de curățat iar șansele de a dezvolta alergii sunt mult mai reduse;
  • Perne umplute cu lână: dacă preferi pernele ceva mai ferme, cele cu umplutură de lână ar putea fi alegerea perfectă pentru tine. Au o rezistență superioară, sunt hipoalergenice și totodată garantează confort indiferent de sezon;
  • Perne umplute cu spumă de memorie: acest tip de perne se bucură astăzi de foarte multă apreciere și popularitate, oferind o poziție foarte comodă și sănătoasă totodată. Totuși, un mic dezavantaj al acestora ar fi faptul că pot favoriza transpirația;
  • Perne cu umplutură din bumbac: umplutura din bumbac prezintă o rezistență superioară la acarieni și mucegai și totodată este hipoalergenică, fiind o alegere recomandată persoanelor ce preferă pernele ferme;
  • Perne cu umplutură din bambus: dacă te întrebi ce perne ar trebui să cumperi pentru camera copiilor, ar trebui să știi că umplutura de bambus se poate dovedi a fi cea mai bună alegere. Acest tip de umplutură este antialergic și antibacterian, iar astfel oferă confort superior precum și un somn sănătos.

Greutatea pernei

Greutatea pernei este influențată în mod direct de materialul folosit pentru umplerea sa, iar acesta poate fi un alt criteriu de alegere a pernei. Umpluturile din fibre naturale au o greutate redusă, în timp ce spuma de memorie va oferi pernei o greutate ceva mai generoasă.

Alegerea o vei face, desigur, ținând cont de propriile preferințe.

Dimensiuni și formă

Fiecare persoană are propriile preferințe în legătură cu mărimea pernei, însă atunci când îți dorești o pernă de dimensiuni mari, ar trebui să te asiguri că aceasta îți poate garanta o poziție corectă în timpul somnului, așa cum am recomandat anterior. În ceea ce privește grosimea pernei dorite, acesta reprezintă un alt detaliu important pentru obținerea unui somn odihnitor.

Pernele pot fi întâlnite astăzi sub o varietate foarte generoasă de forme concepute pentru a-ți oferi un plus de susținere în timpul somnului, astfel încât să eviți anumite probleme de sănătate. Astfel, există perne cervicale, perne ergonomice precum și perne gândite special pentru anumite poziții de somn.

De exemplu, dacă obișnuiești să dormi pe o parte, vei avea nevoie de o pernă fermă și groasă, dacă dormi pe burtă ar trebui să renunți la folosirea pernei sau să alegi o pernă subțire, în timp ce pentru dormitul pe spate este recomandată o pernă plată și moale.

Cum să alegi o pilotă de cea mai bună calitate

Așa cum spuneam, temperatura reprezintă unul dintre factorii ce pot influența decisiv calitatea somnului, iar folosirea unei pilote de calitate superioară ne poate garanta acea temperatură plăcută ce va favoriza somnul.

La fel precum în cazul pernelor, o pilotă de calitate trebuie să îndeplinească anumite cerințe. În primul rând, pentru a beneficia de cât mai mult confort în timpul somnului, ai putea avea în vedere achiziționarea mai multor pilote diferite în funcție de sezonul pentru care au fost concepute. Iar asta deoarece, după cum probabil bine știi deja, există pilote pentru vară, pilote pentru primăvară sau toamnă precum și pilote pentru sezonul rece. Există însă și pilote 4 anotimpuri, ce pot fi folosite pe tot parcursul anului.

Nu ignora cantitatea de umplutură a pilotei, mai ales dacă ai anumite preferințe în legătură cu indicele de căldură al acesteia. Cu cât densitatea este mai mare, aceasta fiind măsurată în grame pe metru pătrat, cu atât va fi și mai călduroasă, fiind recomandată deci pentru sezonul rece.

De ce să investești într-o pilotă de calitate? Ei bine, există o mulțime de motive. Însă principalul motiv este acela că o vei putea folosi pe termen lung, fără ca aceasta să își piardă proprietățile. De exemplu, în cazul unei pilote din poliester putem vorbi despre o durată de viață maximă de până la 5 ani, în timp ce pilotele din pene și puf de gâscă prezintă o rezistență mult mai mare, ce le oferă o durată de viață de până la 10 ani.

Și totuși… care sunt criteriile de care trebuie să ții cont atunci când ai nevoie de o pilotă nouă? Ți le prezentăm în rândurile următoare:

Umplutura

La fel precum în cazul pernelor, umplutura reprezintă un detaliu ce poate face diferența atunci când îți dorești o pilotă de calitate. Pilotele pot fi umplute cu:

  • Lână: un tip de umplutură naturală ce poate fi utilizată indiferent de sezon, lâna fiind apreciată pentru proprietățile sale de termoreglare. Este un material antialergic, ușor de curățat, ce nu păstrează umezeala, însă singurul său dezavantaj este greutatea ceva mai mare în comparație cu alte umpluturi;
  • Pene și puf de gâscă: acestea constituie o umplutură foarte apreciată datorită caracterului izolator termic. Confortul termic este superior, elimină transpirația și totodată are o greutate redusă. Au o durată de viață generoasă însă sunt mai greu de curățat decât pilotele cu umpluturi sintetice;
  • Bambus: la fel precum în cazul pernelor, bambusul este alegerea optimă în cazul umpluturii pilotelor pentru copii. Este un material rezistent și cu proprietăți antibacteriene, însă ceva mai greu de curățat;
  • Umplutură sintetică: dacă nu te deranjează să îți schimbi pilota o dată la câțiva ani, atunci umplutura sintetică poate fi o opțiune avantajoasă pentru tine. Are un preț accesibil, este ușor de curățat, antialergică însă prezintă o rezistență net inferioară materialelor anterior menționate.

Material exterior

Nu doar materialul din care a fost realizată umplutura pilotei este important, ci la fel de important este și materialul exterior. Ei bine, opțiunea ideală din acest punct de vedere este bumbacul natural, fiind un material foarte prietenos cu corpul tău.

Indicele de căldură

Cât de călduroasă ar trebui să fie noua ta pilotă? Așa cum spuneam, pilotele pot fi sezoniere sau pentru toate cele 4 anotimpuri. Densitatea umpluturii influențează în mod decisiv indicele de căldură, iar acesta ar putea fi un detaliu după care să te ghidezi către o alegere finală.

Dimensiunile pilotei

Iar în final ar mai trebui să ții cont și de dimensiunile pilotei dorite. Acestea le vei stabili în funcție de mărimea patului precum și de numărul de persoane ce vor folosi pilota respectivă. De regulă, se recomandă ca pilota să fie mai mare decât patul.

Pune în practică sfaturile și recomandările noastre, iar astfel alegerea pernelor și a pilotei perfecte va fi mult mai ușor de făcut!