Articole

Care sunt cele mai bune ore de somn?

Rețeta unui somn odihnitor conține foarte multe ingrediente, iar simpla lipsă doar a unuia dintre ele va compromite aproape în totalitate calitatea acestuia. Prin urmare, degeaba vei dormi suficient, precum recomandă specialiștii, atât timp cât nu te vei culca la o oră potrivită. La fel, dacă te vei trezi mult prea târziu, nu te vei simți mai odihnit.

Acestea fiind spuse, probabil că te vei întreba… care sunt cele mai bune ore de somn? Ei bine, pe această temă ne-am propus să vorbim în rândurile următoare.

Așadar, nu doar cantitatea de somn este importantă ci și calitatea sa, iar cel mai bun rezultat îl vei obține dacă vei face un echilibru între aceste două aspecte. Astfel, îți recomandăm să citești și articolul nostru despre cât trebuie să dormi în funcție de vârstă, iar mai apoi să îți formezi un program pe care să îl respecți cu strictețe.

La ce oră să te culci pentru a dormi bine

Majoritatea specialiștilor ne recomandă să ne culcăm la ora 22:00 pentru a ne putea bucura de cele mai bune ore de somn. Totuși, există și voci care ne recomandă să adormim între orele 22:00 și 24:00 pentru a obține un somn cât mai bun.

De asemenea, sunt și studii care arată că persoanele în vârstă ar trebui să se culce mai devreme. Conform acestor studii, melatonina (cunoscută și ca hormonul somnului) apare de la ora 18:00 iar dorința de a dormi se va face simțită din două în două ore de la apariția acestui hormon.

Recomandarea de a ne culca între orele 22:00 și 24:00 este făcută pe baza unor experimente conform cărora persoanele care adorm în acest interval orar dau dovadă de mai multă atenție, memorie și creativitate. Rezultatele au fost mult mai slabe în cazul persoanelor care dorm la fel de mult, însă adorm la ore mai târzii. Calitatea somnului este cu mult îmbunătățită atunci când avem un program de somn pe care îl respectăm cu strictețe în fiecare zi.

Studiile spun că atunci când dormim între orele 22:00 și 24:00, corpul nostru secretează o cantitate mai mare de hormoni responsabili cu reînnoirea celulelor.

Tot melatonina este responsabilă de somnul bogat al copiilor. Dat fiind faptul că aceștia sunt în creștere, melatonina se eliberează în corp mai des și în cantități mai mari, creându-se astfel condiții favorabile dezvoltării.

Melatonina începe să se elibereze în corpul uman în intervalul orar 22:00 – 24:00 din perioada adolescenței.

Pentru a putea adormi în acest interval, este foarte important să ne stabilim un stil de viață cât mai sănătos precum și să evităm să folosim telefonul, laptopul sau televizorul înainte de a ne pune la somn. Lumina acestora ne va strica planul de a adormi mai devreme.

Astfel, chiar dacă am fi crezut că cele mai bune ore de somn sunt cele de dinaintea trezirii, recomandarea specialiștilor este să adormim la ora 22:00 sau cel târziu la ora 24:00. Apoi, dacă vom dormi suficient, cu siguranță dimineață ne vom trezi odihniți, păstrându-ne atenția și concentrarea pe tot parcursul zilei.