Poți avea cel mai confortabil pat precum și cele mai calitative lenjerii, nu te vei trezi odihnit și totodată nu vei avea un somn prea odihnitor atât timp cât nu vei dormi suficient. Odihna și totodată somnul de calitate pot fi obținute doar în urma unui anumit număr de ore de somn, număr care depinde la rândul său de foarte multe aspecte. Oboseala este un exemplu bun în acest sens, însă și mai importantă este vârsta.
De-a lungul vieții avem nevoie de un număr de ore de somn în funcție de vârstă, astfel încât să ne trezim odihniți și cu chef de viață. Stilul de viață poate influența, la rândul său, foarte mult acest număr de ore.
În acest articol vom vorbi, așadar, despre numărul de ore de somn de care ai nevoie pentru a te simți odihnit precum și pentru a evita anumite probleme de sănătate, în funcție de vârstă. Iată care sunt recomandările specialiștilor în legătură cu numărul de ore de somn necesare în funcție de vârstă:
- Bebelușii cu vârstă cuprinsă între 0 și 3 luni au nevoie de 14-17 ore de somn pe zi;
- Apoi, bebelușii cu vârsta cuprinsă între 4 și 11 luni au nevoie de 12-15 ore de somn pe zi;
- Copiii cu vârstă între 1 și 2 ani au nevoie de 11 – 14 ore de somn zilnic;
- Preșcolarii cu vârstă cuprinsă între 3 și 5 ani trebuie să doarmă între 10 și 13 ore;
- Școlarii de 6 – 13 ani au nevoie de 9 – 11 de somn;
- Adolescenții cu vârstă cuprinsă între 14 și 17 ore au nevoie de 8 – 10 ore de somn;
- Tinerii de 18 – 25 de ani au nevoie de 7 – 9 ore de somn;
- Adulții cu vârstă cuprinsă între 26 și 64 de ani au nevoie, de asemenea, de 7 – 9 ore de somn;
- În final, vârstnicii cu vârsta de peste 65 ani au nevoie de 7-8 ore de somn.
Putem observa deci cu ușurință că numărul de ore de somn necesare scade odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, așa cum am subliniat și mai sus, calitatea somnului poate fi influențată de mulți alți factori. Prin urmare, trebuie să te asiguri că îndeplinești toate cerințele necesare obținerii unui somn odihnitor și liniștit.
Atunci când nu dormi suficient, dimineața vei avea o stare irascibilă și totodată vei resimți moleșeală pe tot parcursul zilei. De asemenea, dacă trezirea este una dificilă, și ai nevoie de mai multe alarme pentru a te trezi, atunci acesta ar putea fi un alt semn că nu dormi suficient.
Explicația nevoii mai mari de somn la vârste fragede este destul de simplă. Odihna contribuie la o mai bună dezvoltare fizică și emoțională, iar de aceea numărul de ore de somn scade odată cu înaintarea în vârstă.
Odată îndeplinită vârsta de 18 ani, nu trebuie să dormim mai puțin de 7 ore pe noapte, pentru ca sistemul nostru imunitar să rămână puternic, pentru a ne odihni și totodată pentru a evita o mulțime de probleme de sănătate.