Cele mai bune saltele
Articole

Cum alegi cea mai buna saltea de pat?

O saltea de pat bună se simte în calitatea somnului, prin urmare atunci când facem o astfel de achiziție trebuie să depunem toate eforturile necesare pentru a face o alegere cât mai bună. Oferta de saltele a magazinelor online este foarte variată și, fără dar sau poate, ai de unde alege! Există o mulțime de saltele de calitate, însă contează foarte mult să ai în vedere cât mai multe aspecte cu ajutorul cărora să poți face o alegere cât mai bună.

Ei bine, despre cum să alegi cea mai bună saltea de pat ne-am propus să vorbim și noi în acest articol. Astfel, dacă ți-ai propus să faci o investiție în calitatea somnului tău, în odihna atât de necesară zilnic precum și în propria stare de bine, cu siguranță ar trebui să ai în vedere aceste aspecte pentru a alege cea mai bună saltea pentru tine.

Când trebuie să îți schimbi salteaua

Înainte de toate, ar trebui să știi că saltelele de pat nu pot fi folosite o viață întreagă, ci dimpotrivă. Acestea pot avea o durată de viață mai mult sau mai puțin îndelungată, în funcție de calitate. Altfel spus, oricât de bună ar fi salteaua de pat pe care o deții, la un moment dat va trebui să o schimbi. Dar când să faci această schimbare?

Ei bine, de regulă saltelele de pat ne oferă anumite semne prin intermediul cărora ne anunță că avem nevoie de o nouă saltea de pat. Iată care sunt aceste semne:

  • Somnul devine din ce în ce mai prost, odihna lipsindu-ți aproape în totalitate;
  • Apar deformări în diferite zone ale saltelei, în mod special în locurile în care dormi;
  • Se simt arcurile;
  • Apar alergii sau alte probleme de sănătate;
  • Vechimea saltelei depășește 7-8 ani. Totuși, în acest sens ar trebui să ai în vedere faptul că o saltea de calitate superioară va putea fi folosită chiar și 10 – 15 ani, fără ca proprietățile benefice somnului să îi fie afectate.

Dacă și salteaua ta prezintă aceste condiții, atunci cu siguranță ai nevoie de o nouă saltea de pat. Iar în rândurile următoare te învățăm să o alegi pe cea mai bună dintre ele:

În funcție de poziția de somn

La fel precum în cazul pernelor, o saltea de calitate se alege în funcție de poziția preferată de somn. Astfel, dacă obișnuiești să dormi pe spate, va trebui să îți achiziționezi o saltea cu duritate medie, pentru a beneficia de o poziție naturală și sănătoasă.

Dacă dormi pe o parte, ar trebui să optezi pentru o saltea medie sau moale spre medie. Iar asta deoarece corpul se va scufunda în saltea iar astfel vei beneficia de susținere pentru coloana vertebrală și gât, pentru ca acestea să păstreze o poziție corectă și totodată sănătoasă.

Dacă dormi pe burtă, va trebui să îți cumperi o saltea cât mai tare. Este o poziție de somn nerecomandată de specialiști, iar dacă îți poți schimba obiceiul de a dormi astfel, atunci nu ar trebui să stai prea mult pe gânduri. Evită saltelele foarte moi, deoarece acestea nu sunt deloc sănătoase.

În funcție de tipul saltelei

Saltele pot fi întâlnite sub o gamă foarte variată de forme și modele diferite nu numai prin gradul de duritate, ci și prin structură. Astfel, tipul saltelei reprezintă un alt detaliu pe care trebuie să îl ai în vedere în mod obligatoriu pentru a face o alegere cât mai inspirată.

Iată care sunt tipurile de saltele de pat pe care ar trebui să le ai în vedere:

  • Saltele cu arcuri: saltelele cu arcuri se bucură de foarte multă popularitate datorită faptului că oferă un raport calitate/preț foarte bun. Au un preț accesibil și folosesc arcuri metalice pentru a oferi susținere greutății corpului în timpul somnului;
  • Saltele din spumă: se remarcă mai ales prin durabilitate și confort. Pentru realizarea acestui tip de saltele se folosește spumă poliuretanică, un material ce oferă nu numai confort, ci și suport ortopedic;
  • Saltele din spumă cu memorie: chiar dacă sunt mai scumpe, saltelele din spumă cu memorie garantează confort la cel mai înalt nivel. Materialul uimitor folosit pentru realizarea acestor saltele încurajează păstrarea unei poziții corecte în timpul somnului și totodată garantează susținerea ortopedică;
  • Saltele din latex natural: acest tip de saltele este preferat în mod special de persoanele care vor să țină alergenii și microbii cât mai departe. Un alt avantaj al acestui tip de saltele este și faptul că sunt realizate din materiale naturale, confortul fiind desigur la rândul său garantat. Totuși, prețul saltelelor din latex natural este pe măsura calității.

Dimensiuni

Nu poți ignora acest detaliu! Cel mai adesea, vei alege o saltea în funcție de dimensiunile cadrului de pat pe care îl deții deja. Totuși, sunt și situații în care îți cumperi un pat nou, caz în care nu vei fi constrâns de un cadru de pat deja existent în locuință. În acest sens, va trebui să te gândești la numărul de persoane care vor folosi salteaua, pentru a putea alege dimensiunile corecte.

De regulă, majoritatea saltelelor de pat au dimensiuni de 140 x 200 cm și 160 x 200 cm. Totuși, vei găsi și modele mai mari precum cele de 180 x 200 cm sau 200 x 200 cm.

Alegerea o vei face în funcție de propriile preferințe precum și de condițiile sau spațiul de care dispui.

Preț

În final, prețul reprezintă criteriul decisiv pe care îl vei folosi pentru alegerea unei saltele de la care ai mari așteptări. Stabilește-ți un buget pentru achiziționarea celei mai bune saltele de pat, iar mai apoi îți va fi mult mai ușor să găsești salteaua perfectă pentru tine, utilizând un filtru de preț. Vei economisi mai mult timp și totodată îți vor fi afișate numai saltele cu prețuri pe care ți le permiți!

Acestea sunt așadar principalele aspecte de care trebuie să ții cont atunci când îți cumperi o nouă saltea de pat. Pune în practică toate sfaturile oferite în acest articol și cu siguranță nu vei face o alegere greșită.