Cel mai calitativ cearceaf de pat
Articole

Cum alegem un cearceaf de pat?

Ne petrecem mai mult de o treime din viață în pat. Alegerea cearceafurilor potrivite este, așadar, foarte importantă! Există foarte multe aspecte pe care trebuie să le luați în considerare: de la dimensiune, material, producător, până la modul de curățare și igienizare.

Sfaturile noastre pentru cumpărarea cearceafului de pat potrivit

În primul rând, este esențial să alegeți dimensiunea potrivită cu salteaua pe care o dețineți.

Alegeți dimensiunea potrivită pentru cearceaful de pat

Există multe dimensiuni de cearșafuri și toate sunt create în funcție de dimensiunea saltelei.

SFAT: alegeți dimensiunea cearșafului exact cât dimensiunea saltelei, dar alegeți dimensiunea pilotei puțin mai mare – în acest fel va ieși în afara saltelei și va acoperi mai bine patul, oferind un plus estetic.

Pentru un pat de o persoană, cearșaful măsoară de obicei 90 * 190 cm. Există, de asemenea, saltele de o persoană și jumătate care vin cu dimensiunile de 120 * 190 sau 200 cm.

SFAT: Pentru un pat de o singură persoană, este mai bine să alegeți dimensiunea husei de plapumă de 140 * 200 cm.

Pentru o saltea de două persoane, există o dimensiune standard (140 * 190 cm), dar se întâlnesc tot mai multe saltele cu dimensiuni diferite:

  • Dimensiune Queen (160 * 200 cm)
  • Dimensiune King (180 * 200cm)
  • Pătrate de 2 pe 2 metri

SFAT: În ceea ce privește husele de plapumă pentru două persoane, există trei dimensiuni: 200 * 200cm, 240 * 220cm și 260 * 240cm.

Prin urmare, alegeți dimensiunea cearșafurilor în funcție de dimensiunea saltelei. De obicei, dimensiunile saltelei sunt listate pe etichetă. În caz contrar, înarmați-vă cu un metru sau o ruletă!

Ce presupune calitatea cearșafului de pat?

Calitatea cearșafului de pat depinde de tipul de fibre folosite (poliester, bumbac, bambus, in sau mătase), dar și de modul în care fibra a fost țesută și subțiată (lungă sau scurtă).

Calitatea țesăturii este măsurată în număr de fire pe inch pătrat – în general le găsim între 125 și 1000, dar o calitate bună depășește 200 fire pe inch pătrat, iar 400 fire pe inch pătrat semnifică o calitate foarte bună. În Europa, vorbim despre 70 de fire / cm² pentru fibre de bună calitate.

Cu cât sunt mai multe fibre pe inch pătrat sau cm², cu atât țesătura va fi mai rezistentă și moale, oricare ar fi calitatea fibrei (indiferent dacă este din bumbac cu fibre lungi sau scurte).

Calitatea cearșafului depinde și de țesătură. Țesătura (percal, satin, flanelă) și numărul de fibre pe centimetru pătrat joacă, de asemenea, un rol important în rezistența cearșafului, deci în calitatea acestuia.

Alegerea tipului de țesătură

Cele mai frecvente tipuri de cearșafuri de pat pe care le veți găsi pe piață sunt realizate din următoarele țesături:

Țesătură din bumbac-poliester (sau policoton): foarte ușor de întreținut, rezistentă, ieftină, deoarece este parțial realizată din fibre sintetice. Are tendința de a se șifona și nu este foarte absorbantă, mai ales dacă proporția de poliester este mare.

Țesătură 100% bumbac: confortabilă, ușoară, absorbantă, ușor sau greu de întreținut, ieftină sau mai scumpă în funcție de calitatea țesăturii, mai exact de lungimea fibrelor.

Țesătură de bumbac egiptean: Dacă alegeți o fibră foarte lungă și conică de calitate 100% “bumbac egiptean”, aceasta va fi mai scumpă, mai ales dacă numărul de fibre pe cm pătrat este mare.

Țesătură Percale: foarte moale, durabilă, ușor de întreținut. Este o denumire ce sugerează că țesătura este moale datorită modului în care a fost țesută. Dar asta nu înseamnă întotdeauna că țesătura este 100% bumbac percal. De multe ori are în compoziție și poliester. Uitați-vă bine la compoziția țesăturii de percal!

Țesătură din satin: foarte moale, rezistentă la șifonare, alunecoasă, nu foarte rezistentă. La fel ca percalul, este un nume care reprezintă modul în care a fost țesută fibra. Există satin de poliester (calitate inferioară) și satin de bumbac (calitate superioară, material foarte moale).

Țesătură de flanel: moale, ca și percalul și satinul. La fel ca acestea, adesea are în compoziție și poliester.

Țesătura de bumbac pieptănat: mai moale, mai rezistentă. Este un bumbac din care s-au păstrat doar cele mai lungi fibre, ceea ce îl face mai moale.

Țesătură de jersey: moale, elastică, rezistentă la șifonare, nu foarte rezistentă.

Țesătură de in: ușoară, absorbantă, rezistentă.

Țesătură de bambus: foarte moale, nu foarte rezistentă.

Țesătura de mătase: luxoasă, foarte moale, foarte absorbantă. Foarte rar ca o țesătură să aibă numai fibre de mătase, deoarece ar fi supraevaluată, astfel o găsim amestecată cu bumbac egiptean.

SFAT: Cu cât sunt mai multe fibre naturale: in, bumbac, bambus, mătase, față de fibre sintetice: poliester sintetic sau fibre de viscoză, cu atât pielea va respira mai bine și vom dormi confortabil atât în sezonul cald cât și în cel răcoros. Cu cât fibrele sunt mai calitative (bumbac pieptănat, bumbac egiptean pur), cu atât va fi mai moale cearșaful.

Amintiți-vă că, dacă un cearșaf nu este identificat ca fiind 100% din fibră naturală (bumbac, in, bambus, mătase), acesta conține în continuare fibre sintetice, cum ar fi poliesterul.

Poliesterul este un material cameleon pe care producătorii îl amestecă în toate lenjeria pentru a reduce costurile și, de asemenea, pentru a crește durabilitatea; poliesterul ține, de asemenea, vopseaua mai bine decât fibrele naturale.

Dezavantaje: este un material poluant, care durează 500 de ani până se degradează în natură și nu permite așa bine pielii să respire.

Bumbacul pur, întotdeauna o opțiune bună

La fel ca lenjeriile de pat din bumbac, cearșafurile din bumbac 100% sunt o alegere sigură, deoarece sunt ușor de întreținut și accesibile pentru calitatea lor. Dacă alegeți cantitatea potrivită de fibre pe cm pătrat, tot ce trebuie să faceți este să aveți grijă de întreținerea lor și le-ați putea păstra o viață întreagă.

Cum întrețineți cearșafurile de pat dacă sunt albe?

În mașina de spălat la ciclul de spălare „rufe albe”, iar uscarea lor neapărat la soare. Dacă aveți pete, nu puneți un cearșaf de pat în mașină înainte de a îndepărta pata deoarece s-ar putea impregna.

Cum întrețineți cearșafurile de pat dacă sunt colorate?

Puteți fixa culoarea cearșafurilor cu oțet înainte de prima spălare, într-un ciclu de spălare „rufe colorate”.