temperatura optima in dormitor
Articole

Temperatura optimă pentru un somn cât mai bun

Un somn odihnitor are foarte multe cerințe, așa că nu ar trebui să ne mire deloc faptul că este atât de greu de obținut. Ei bine, află că somnul perfect este o rețetă ce necesită o mulțime de ingrediente. Dacă un ingredient lipsește, nu vei putea obține acel somn bun pe care ți-l dorești. Temperatura din dormitor este un astfel de ignredient.

Aceasta îți poate afecta foarte mult calitatea somnului, iar pentru că vindem lenjerii de calitate care își propun să îți ofere un somn cât mai bun, ne propunem ca în acest articol să vorbim despre temperatura ideală pentru un somn odihnitor.

Te întrebi ce temperatură ar trebui să ai în dormitor pentru a dormi bine? Poți afla asta din rândurile următoare!

Care este influența temperaturii corpului asupra somnului

Temperatura corpului uman este schimbătoare pe parcursul unei zile, ajungând la pragul maxim în momentul începerii serii. Apoi, va tot scădea odată cu apusul soarelui, ajutând organismul să se pregătească pentru somn.

Dacă temperatura corpului scade, creierul știe că a sosit timpul să meargă la somn. Astfel, va produce melatonină, despre care știm bine faptul că este hormonul în sarcina căruia cade responsabilitatea reglării ceasului biologic, oferind o stare de somnolență.

Ce temperatură să setezi în dormitor

Cel mai bun mod de a răci corpul, astfel încât să beneficiezi de un somn cât mai bun, este setarea unei temperaturi mai scăzute în dormitor, în comparație cu restul locuinței, indiferent de sezon. Totuși, ai grijă ce temperatură setezi. Dacă aceasta este prea joasă, atunci nu vei obține un somn mai bun, ci dimpotrivă. Organismul va trebui să consume energie pentru a se încălzi, așa că somnul va întârzia să apară.

În dormitorul unui adult, temperatura ar trebui să fie setată la o valoare cuprinsă în intervalul 15 – 19 grade Celsius. De regulă, se consideră că temperatura optimă este de 18 grade, în acest fel beneficiind de cele mai bune condiții pentru somn. Dacă vei face prea cald, iar temperatura va ajunge la 24 de grade Celsius, atunci sigur nu vei dormi prea bine.

În cazul copiilor, temperatura optimă în dormitor ar trebui să fie cuprinsă între 18 și 21 de grade Celsius.

Setând această temperatură în dormitor, vei avea parte de un somn odihnitor, insomniile pot fi ținute departe iar metabolismul poate avea mult de câștigat. În schimb, nu te vei trezi noaptea, iar astfel somnul REM și somnul adânc vor fi mai lungi.

Sfaturi pentru a obține un somn mai bun noaptea

Sunt multe recomandări pe care le poți avea în vedere pentru a obține un somn mai bun. Printre acestea, se regăsesc următoarele sfaturi:

  • Este important să îți stabilești un program de somn pe care să îl respecți cu strictețe. Altfel spus, culcă-te și trezește-te mereu la aceeași oră;
  • Nu mânca mult, dulce sau picant, evită alcoolul sau chiar băuturile carbogazoase înainte de a te pune la somn;
  • Fă sport zilnic, dar nu te suprasolicita înainte de a te pune la somn;
  • Investește în achiziționarea unor lenjerii de pat de bună calitate, special concepute pentru condițiile climatice de care ai parte. Altfel spus, vara folosește lenjerii de pat subțiri și iarna poți folosi lenjerii de pat mai groase;
  • Aerisește dormitorul cel puțin o dată pe zi;
  • Nu folosi televizorul, telefonul mobil sau laptopul înainte de a te pune la somn. Îți poți obosi ochii, dacă simți nevoia aceasta, citind o carte.

Organismul uman are foarte multă nevoie de somn pentru a putea funcționa corect, pentru dezvoltare și mai ales pentru un stil de viață sănătos. Drept urmare, ar trebui să ții cont neapărat de aceste sfaturi în privința temperaturii optime în dormitor, întocmai pentru a putea obține somnul bun pe care ți-l dorești.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *