lucruri despre insomnie
Articole

5 lucruri pe care probabil că nu le știai despre insomnie

Un adult are nevoie de 8 ore de somn bun și neîntrerupt pe timp de noapte, astfel încât organismul să funcționeze corect și să fie sănătos. Cu toate acestea, tot mai puține sunt persoanele care se pot lăuda cu 8 ore de somn bun pe timp de noapte. Mai mult decât atât, se crede că mai bine de o treimme din populație are probleme cu somnul. Insomnia este una dintre aceste probleme, iar despre ea vom vorbi în acest articol.

Îți prezentăm în rândurile următoare mai multe lucruri pe care trebuie să le cunoști despre insomnie. Descoperă-le și tu și sigur îți vor fi de ajutor pentru a preveni sau remedia această problemă de somn.

Care sunt caracteristicile pe care le poate avea insomnia?

Chiar dacă insomnia se simte diferit de la o persoană la alta, există totuși câteva caracteristici generale:

 • Cauzează dificultăți de a adormi;
 • În general, persoanele care suferă de insomnie se trezesc des noaptea;
 • Trezirea prematură cu dificultăți de a adormi înapoi;
 • Oboseală intensificată la trezire.

Totuși, pentru a putea fi pus diagnosticul de insomnie, trebuie să existe și simptome în timpul zilei, așa cum este dificultatea de concentrare. Memoria slabă, oboseala, iritabilitatea sau chiar depresia sunt, la rândul său, alte simptome adesea întâlnite în rândul persoanelor care suferă de insomnie.

Există două tipuri de insomnie

Specialiștii au catalogat insomnia ca fiind de două tipuri, anume cea acută și insomnia cronică. Insomnia acută apare, de regulă, în momentele dificile, precum pierdea unui loc de muncă. De regulă, acest tip de insomnie nu ar trebui să dureze mai mult de trei luni și nu necesită medicamentație pentru a fi tratată. Trece de la sine, și este cel mai comun tip de insomnie.

În ceea ce privește insomnia cronică, aceasta este mai problematică, deoarece poate apărea în cel puțin 3 dintre nopțile unei săptămâni. De regulă, acestea apare în cazul unei schimbări în stilul de viață, dar și de tulburări clinice sau de anumite medicamente. Uneori, poate fi necesar un tratament pentru a scăpa de această problemă.

Ce trebuie să știi despre insomnie

Există și alte lucruri importante pe care ar trebui să le cunoști despre insomnie.

De exemplu, aceasta persistă uneori pe termen lung, existând persoane care suferă de insomnie timp de câțiva ani. Chiar dacă pentru moment poate părea că insomnia a dispărut, aceasta reapare după doar câteva zile, ceea ce devine frustrant și mai ale stresant.

Factorii de risc pot fi multipli. Femeile prezintă cu peste 40% mai multe șanse de a suferi de insomnie. De asemenea, bătrânii sunt, la rândul lor, mai predispuși insomniilor. Există și cazuri în care insomnia se moștenește genetic, chiar dacă acesta reprezintă un aspect asupra căruia încă se mai fac cercetări.

Descoperirea cauzelor insomniei ajută la determinarea tipului de insomnie de care o persoană suferă, iar cele mai comune cauze sunt:

 • pierderea unei relații;
 • decesul unei persoane apropiate;
 • probleme psihiatrice;
 • probleme în viața de cuplu;
 • un program haotic de somn;
 • consumul de alcool sau droguri;
 • timpul petrecut în fața televizorului înainte de somn.

Insomnia este o afecțiune greu de tratat

Cât despre tratarea insomniei, trebuie să specificăm faptul că insomnia este o afecțiune foarte greu de tratat. Asta deoarece poate fi considerată atât o tulburare, cât și un simptom. Drept urmare, stabilirea unui diagnostic se face doar după o atentă cercetare a problemei.

Totuși, de menționat este și faptul că insomnia este tratabilă. De exemplu, obținerea unui decor confortabil în dormitor poate ajuta. O lenjerie de pat de bună calitate te va ajuta, la rândul său, să adormi mai rapid. O poți comanda din oferta magazinului nostru, ceea ce va reprezenta un bun început în ceea ce privește încercarea ta de a scăpa de insomnie.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *