Lenjerie de pat damasc
Articole

Material Damasc – Tot ce trebuie să știi despre această țesătură

Varietatea bogată de materiale folosite pentru realizarea lenjeriilor de pat reprezintă un foarte mare avantaj pentru utilizatorul obișnuit. Asta deoarece acesta poate alege materialul care îi oferă cel mai înalt nivel de confort, beneficiind astfel de un somn odihnitor și plăcut.

Continuăm seria de articole despre diferite materiale folosite pentru confecționarea lenjeriilor de pat cu damascul, un material foarte interesant și totodată calitativ. Astfel, dacă îți dorești să descoperi mai multe informații despre materialul damasc folosit adesea pentru confecționarea lenjeriilor de pat, atunci cu siguranță trebuie să citești acest articol!

Damascul este un material mult mai popular decât pare, fiind folosit nu numai pentru confecționarea lenjeriilor de pat ci totodată și pentru alte textile decorative. Damascul este modelat folosind un război de tip jacquard, oferind posibilitatea de a fi realizat din numeroase tipuri de fibre, începând cu mătasea și terminând cu diferite tipuri de fibre sintetice.

De ce este damascul atât de special special?

Ei bine, damascul este considerat a fi special datorită modelului său jacquard, modelul fiind inclus direct în țesătură și nu imprimat, așa cum se întâmplă în mod normal. Practic, modelul este realizat folosind diferite tehnici de țesut. Cel mai adesea, se folosește țesătură din satin pentru realizarea modelului, fundalul fiind obținut cu o țesătură simplă, de regulă din sârmă sau tot din satin.

Țesutul damascului se realizează folosindu-se un fir de urzeală împreună cu un fir de bătătură. Astfel, damascul poate fi nu numai monocrom, ci totodată și multicolor.

Tot ce trebuie să știi despre istoria damascului

Așa cum spuneam, damascul este un material cu o vechime considerabilă. Se crede despre începuturile acestui material că ar fi avut loc în China, în anul 300 î.Hr., însă abia în timpul Evului Mediu a fost folosit ca o tehnică de țesut. Astfel, damascul se producea mai ales în Imperiul Bizantin dar și în Orientul Mijlociu.

Damascul și-a primit numele de la orașul Damasc, oraș în care exista un port comercial foarte activ pe drumul mătăsii. Inițial, damascul se țesea manual din mătase.

În Europa, damascul a ajuns abia în secolul XIV, primele referințe apărând la jumătatea secolului, în Franța. Pe continentul nostru, războinicii italieni foloseau războaie de țesut speciale, cu două hamuri, pentru confecționarea damascului spre deosebire de astăzi, când damascurile moderne sunt realizat în totalitate electronic și computerizat.

Care sunt avantajele damascului

Te întrebi de ce ar trebui să îți cumperi și tu o lenjerie de pat din damasc? Ei bine, caracteristicile acestuia îl recomandă ca fiind o opțiune foarte avantajoasă. Iată care sunt câteva dintre proprietățile damascului:

  • Prezintă modele atrăgătoare obținute folosind diferite tehnici de țesut;
  • Are o grosime considerabilă și totodată este un material greu, lenjeriile de pat din damasc fiind deci o opțiune ideală pentru sezonul rece. Totuși, asta nu înseamnă că damascul nu oferă confort în sezonul cald, ci dimpotrivă: acesta se adaptează de minune condițiilor din dormitor, întocmai pentru a oferi cât mai mult confort și totodată un somn cât mai odihnitor;
  • Durabilitatea damascului reprezintă o calitate importantă a acestui material. Lenjeriile de pat din damasc au o durată de viață generoasă și totodată acest material poate fi folosit pentru confecționarea articolelor vestimentare și decorative;
  • Prezintă două fețe, având caracter reversibil;
  • Este un material ce se remarcă cu o strălucire ce îi oferă un aspect foarte atrăgător.

Lenjeriile de pat din Damasc nu necesită călcare

Călcarea lenjeriilor de pat nu este mereu o activitate plăcută, iar persoanele care vor să evite această activitate o pot face achiziționându-și lenjerii de pat din damasc. Această țesătură nu necesită călcare, având capacitatea de a se prezenta excelent chiar și după spălarea la temperaturi înalte. Este un material foarte confortabil și durabil ce se va prezenta excelent chiar și după ani de la achiziționare, în ciuda unei utilizări constante.

Durabilitatea, confortul și aspectul plăcut al lenjeriilor de pat din Damasc reprezintă principalele motive pentru care lenjeriile de pat din acest material sunt întâlnite tot mai des în hoteluri, pensiuni și alte unități de cazare.

Disponibile într-o gamă foarte variată de modele și culori

Lenjeriile de pat din Damasc pot fi achiziționate într-o gamă foarte variată de modele și culori, iar astfel ai posibilitatea de a alege un model care te încântă la maximum, întocmai pentru a te bucura cât mai mult de achiziția făcută.

În plus, vei putea oferi dormitorului tău un decor superb, folosindu-te de potențialul pe care lenjeria de pat îl are în acest sens. Folosind o lenjerie de pat din damasc, îi vei putea oferi stil și personalitate, construindu-ți astfel un decor în dormitor care să favorizeze somnul și relaxarea, pentru a-ți putea încărca bateriile după o zi obositoare.

Acestea sunt așadar principalele lucruri pe care trebuie să le știi despre damasc și despre lenjeriile de pat din damasc. Încearcă-le și cu siguranță te vei convinge foarte rapid că este un material premium!