Articole

Tot ce trebuie să știi despre melatonină

Cel mai probabil că ai auzit deja de melatonină și mai ales despre importanța ei pentru un somn cât mai bun. Însă ți-ai propus vreodată să afli mai multe lucruri despre ea? Dacă ai ajuns să citești acest articol, cel mai probabil că îți dorești asta. Iar părerea noastră este că ai făcut alegerea potrivită!

Fiind esențial pentru sănătate și mai ales pentru o stare generală de bine, melatonina este numită deseori „hormonul somnului” și este esențială pentru a-ți regla ciclul somnului. În rândurile următoare vom discuta despre melatonină, așa că te invităm să continui lectura articolului nostru.

Ce este și mai ales cum funcționează melatonina?

Este o întrebare pe care multe persoane o au, așa că trebuie să le răspundem.

Vorbim despre un hormon al cărui rol este de a regla ritmul circadian, fiind influențat mai ales de către lumină și întuneric.

În mod obișnuit, organismul nostru produce mai multă melatonină seara, nivelul maxim fiind obținut noaptea, iar dimineața ajunge la un nivel mai scăzut.

Cum ajută melatonina la o calitate mai bună a somnului?

Există mai multe beneficii pe care melatonina le oferă pentru o calitate mai bună a somnului, iar în rândurile următoare îți vom prezenta câteva dintre ele:

Inducerea somnului

Înainte de toate, trebuie să știi că melatonina este esențială pentru inițierea procesului de adormire. Prin urmare, atunci când organismul produce un nivel de melatonină ridicat, corpul nostru știe că a sosit timpul să se relaxeze și să se pregătească pentru somn.

Reglarea ritmului circadian

Așa cum menționam anterior, melatonina este importantă pentru reglarea ritmului circadian. Este important să ai un ritm circadian bine pus la punct, deoarece astfel somnul va fi mai sănătos iar starea de veghe va fi optimă în timpul zilei.

Adaptarea schimbărilor de fus orar

Atât atunci când călătorești cât mai ales atunci când se schimbă ora, melatonina te ajuta să suporți mai ușor schimbările de fus orar. Prin urmare, în astfel de momente, oferă-i organismului tău toate condițiile necesare pentru a putea produce nivelul optim de melatonină.

Este un antioxidant natural

În final, trebuie să îți spunem că melatonina este importantă nu doar pentru somn, ci pentru sănătate în general. Asta deoarece are rolul unui puternic antioxidant, iar astfel celule sunt protejate de stresul oxidativ, iar organismul va beneficia de o mai bună sănătate generală.

Cum poți îmbunătăți nivelul de melatonină?

Acum că ai descoperit care este rolul melatoninei, cel mai probabil că îți dorești să beneficiezi de un nivel optim, nu-i așa? Ei bine, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a reuși asta!

Iată câteva exemple foarte bune în acest sens:

  • Bucură-te de mai multă lumină naturală. Atât timp cât te vei expune mai mult la lumină în timpul zilei, producția naturală de melatonină din timpul nopții va fi mai generoasă. Prin urmare, încearcă să petreci timp la lumină naturală, direct sub razele soarelui, iar astfel ritmul circadian va avea de câștigat.
  • Creează un mediu de somn confortabil. Nu de puține ori am discutat despre lucrurile pe care le poți face pentru a dormi mai bine. Află că acest lucru ajută, de asemenea, la o mai bună producție de melatonină. Încearcă să obții un dormitor întunecat, să eviți expunerea la lumina ecranelor și totodată să ai liniște în dormitor. Toate acestea vor ajuta producția de melatonină.
  • Suplimente de melatonină. Suplimentele de melatonină reprezintă o soluție doar atunci când organismul tău nu are capacitatea de a o produce singur. Totuși, ar trebui să consulți un medic înainte de a le lua.

Acesta a fost, așadar, articolul nostru despre melatonină. Sperăm că informațiile noastre ți-au fost de folos!

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *