Articole

Despre somn: cum funcționează ciclurile de somn și importanța lor

Dacă folosești o aplicație pentru monitorizarea somnului, cel mai probabil ai observat deja că acesta este împărțit în mai multe cicluri de somn. Prin urmare, poate că vrei să afli mai multe informații pe acest subiect!

Suntem de părere că documentarea reprezintă cea mai bună strategie pe care o poți folosi atunci când îți dorești un somn mai bun. De aceea, este important să te documentezi și despre importanța ciclurilor de somn, deoarece astfel poți lua măsuri eficiente pentru îmbunătățirea somnului.

Despre cum funcționează ciclurile de somn și mai ales despre importanța lor vom discuta și noi în rândurile imediat următoare! Iată ce trebuie să știi pe acest subiect:

Tot ce trebuie să știi despre ciclurile de somn

Orice aplicație de monitorizare a somnului îți va oferi o perspectivă detaliată asupra somnului pe care îl ai. De asemenea, în raportul oferit vei observa că somnul tău este împărțit în mai multe cicluri: faza de adormire, somnul ușor, somnul adânc și faza REM.

Despre fiecare fază în parte vom discuta, pe scurt, în continuare.

Faza de adormire

Este momentul în care facem pasul de la starea de veghe la somn. În mod obișnuit, această stare este scurtă, în care conștiența se pierde iar musculatura se relaxează, pentru a se pregăti de odihnă.

Somnul ușor

În acest moment, activitatea cerebrală este cu mult redusă, iar astfel somnul va fi mai profund. Practic, vorbim despre perioada de tranziție între somnul ușor și somnul adânc.

Somnul adânc

Acesta este numit adesea și somnul profund. În perioada somnului profund, trezirea va fi dificilă, iar asta deoarece corpul se regenerează. De asemenea, atunci când dormim profund, procesele de vindecare și de consolidare a memoriei sunt accentuate, iar de aceea este atât de important.

Somnul REM

În final, avem somnul REM, denumire dată de Rapid Eye Movement. În mod obișnuit, această fază apare de regulă în jurul a 90-120 de minute după dormire. Este momentul în care ochii se mișcă rapid în direcții aleatorii. Atunci când suntem în faza de somn REM, cel mai adesea visăm intens.

De ce sunt ciclurile de somn importante?

Te-ai întrebat vreodată de ce sunt atât de importante ciclurile de somn? Ei bine, există mai multe argumente pentru care ar trebui să îți pese de aceste detalii. Iată câteva dintre ele:

  • Recuperare fizică. Fazele adânci ale somnului ajută la eliberarea hormonilor de creștere, la vindecarea țesuturilor precum și la regenerarea celulară. Prin urmare, dacă ai avut o zi încărcată și obositoare, atunci vei avea nevoie de un somn bun pentru a te bucura de o stare de sănătate optimă.
  • Consolidarea memoriei. Faza REM reprezintă o parte esențială pentru a consolida memoria dar și pentru învățare. Prin urmare, dacă ai probleme cu prelucrarea și stocarea informațiilor, probabil că nu beneficiezi de suficient somn REM.
  • Îmbunătățirea stării de spirit. Lipsa somnului sau întreruperile constante ale acestuia vor contribui la afectarea stării de spirit, ceea ce sigur nu îți dorești. În cazul în care nu ai un somn bun, vei fi mai predispus la probleme precum anxietatea și depresia. Iată de ce ar trebui să citești articolul nostru despre cum să obții un somn mai bun.
  • Performanțe fizice și mentale mai bune. În final, trebuie doar să subliniem faptul că somnul va ajuta atât la îmbunătățirea performanței fizice cât și a celei mentale. Este important să fii odihnit, pentru a putea fi alert și concentrat astfel încât provocările de zi cu zi să nu te copleșească.

Sunt aceste motive suficiente pentru a lua în serios ciclurile de somn și mai ales pentru a monitoriza somnul astfel încât să iei măsurile necesare pentru îmbunătățirea lui?

În final, nu ne mai rămâne decât să îți amintim că lucrurile pe care trebuie să le faci pentru a dormi mai bine sunt destul de simple. Mai precis, va trebui să menții un program de somn regulat, adică să te culci și să te trezești la aceleași ore în fiecare zi, să îți amenajezi dormitorul pentru a dormi mai bine, să eviți stimulentele înainte de somn și totodată să creezi o rutină pentru relaxare. Pune în practică toate aceste recomandări iar somnul tău va avea foarte mult de câștigat. Noi îți urăm succes!

Related Posts