Articole

Cum să construiești un program regulat de somn

Dacă ai întâmpinat probleme cu somnul până acum, cel mai probabil ți s-a recomandat deseori să optezi pentru un program regulat de somn. Cu toate acestea, pentru majoritatea celor dintre noi, este imposibil să ne ținem de un astfel de program.

Cu un stil de viață foarte agitat, în care suntem mereu pe drumuri și avem mereu câte ceva de făcut, sunt ușor de înțeles motivele pentru care ne este imposibil să construim un program de somn. Există însă câteva sfaturi care te pot ajuta să îl obții!

În rândurile următoare vei găsi mai multe recomandări care te vor ajuta să obții acel program regulat de somn pe care ți-l dorești. Iată care sunt recomandările noastre:

Stabilește o oră pentru culcare și trezire

Pentru a putea obține programul de somn mult dorit, este important să te gândești la o oră constantă atât pentru culcare cât și pentru trezire. Asigură-te că orele alese îți oferă suficientă odihnă.

De exemplu, adulții au nevoie de 7-9 ore de somn. Citește și articolul nostru despre cele mai bune ore pentru somn deoarece îți poate fi de ajutor.

Aceste ore trebuie respectate cu strictețe inclusiv în weekend, ceea ce ar trebui să faci și tu numaidecât.

Nu te odihni ziua, pentru a putea dormi noaptea

În cazul în care obișnuiești să dormi ziua, află că acest obicei îți poate distruge programul de somn. Prin urmare, dacă simți neapărată nevoie să dormi ziua, trebuie să dormi mai puțin. 20-30 de minute de somn la amiază sunt mai mult decât suficiente.

De asemenea, aceste reprize scurte de somn nu ar trebui să aibă loc după ora 15.

Relaxează-te

Este foarte important să ai parte de un ritual de culcare relaxant, deoarece astfel îți vei putea pregăti corpul și mintea pentru somn.

Îți recomandăm să îți faci un obicei din a citi seara, ascultă muzică liniștitoare și totodată meditează. Toate aceste obiceiuri te vor ajuta să te relaxezi, astfel încât să poți adormi mai ușor la ora propusă.

Obține un mediu plăcut în dormitor

Dormitorul tău trebuie să susțină somnul, oferindu-ți condiții cât mai relaxante și mai plăcute. Mai precis, va trebui să setezi o temperatură favorabilă pentru somn, redu lumina și totodată asigură-te că ai un pat și lenjerii confortabile.

Poate că va trebui să faci investiții consistente pentru a obține un mediu odihnitor pentru somn, însă fii sigur că merită să faci asta.

Evită stimulanții înainte de somn

Este important să eviți consumul de cafea, ceai, energizante sau nicotină înainte cu câteva ore de somn. Asta deoarece aceste stimulente nu îți vor permite să te relaxezi și totodată nu vei adormi prea ușor.

În schimb, încearcă să introduci cât mai multe alimente sănătoase în alimentația ta și suntem siguri că vei obține rezultatele dorite.

Sportul ajută!

În cazul în care nu reușești să te ții de programul stabilit, există un truc pe care trebuie să îl folosești. Acesta este sportul!

Exercițiile fizice trebuie să facă parte din rutina ta zilnică, deoarece acestea pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Cu toate acestea, nu trebuie să exagerezi și să faci sport înainte de a te pune la somn, deoarece vei adormi mai greu astfel.

Monitorizează-ți somnul

Ai citit articolul nostru despre aplicații pentru monitorizarea somnului? Dacă răspunsul nu este afirmativ, atunci ar trebui să o faci. Acestea te pot ajuta să îți ajustezi programul în funcție de nevoi. În cazul în care un anumit program nu funcționează, vei observa asta în datele oferite de aplicație și vei putea face modificările necesare.

Aplică toate aceste recomandări iar astfel îți va fi mai ușor să construiești și să menții un program regulat de somn. Iar mai apoi, beneficiile nu vor întârzia să apară, suntem siguri!

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *