ce trebuie sa stii despre somnul rem
Articole

Ce trebuie să știi despre somnul REM

Dacă ai un ceas inteligent, o brățară smart sau un alt gadget care îți monitorizează somnul, ai observat că somnul tău este împărțit în mai multe cicluri, printre care se regăsește și somnul REM. Probabil că te-ai întrebat ce înseamnă somnul REM, iar dacă avem dreptate, atunci vei găsi răspunsurile în rândurile următoare.

Iată, deci, ce ar trebui să știi despre somnul REM:

Somnul REM, perioada „activă” a somnului

Dintre toate stadiile somnului, somnul REM este acea perioadă a somnului când organismul uman se dovedește a fi destul de activ. Altfel spus este acea perioadă a somnului când creierul este aproape la fel de activ precum atunci când ești treaz.

Nu puține sunt persoanele care cred că visele apar doar în această perioadă a somnului, ceea ce este însă greșit. Totuși, există o boabă de adevăr, deoarece în timpul somnului REM avem cea mai bună parte a viselor. Asta nu înseamnă însă că visele nu ar putea apărea și în celelalte stadii.

Există, de exemplu, și stadiul somnului NREM, perioadă în care visele și-ar putea face apariția.

Este esențial pentru memorie

Dacă ți se întâmplă să uiți rapid lucrurile pe care le ai de făcut, ce ai servit la micul dejun sau alte detalii de acest tip, atunci somnul de tip REM poate fi de vină. Iar asta deoarece acesta contribuie la consolidarea memoriei, așa că dacă vei avea un somn REM de calitate și de o durată rezonabilă de timp, cel mai probabil îți va fi mai ușor să memorezi diferite lucruri precum sunt evenimentele din trecut, informațiile adunate în timpul studiului dar și alte lucruri.

Drept urmare, este foarte important să îți asiguri cele mai bune condiții de somn, iar o lenjerie de pat din bumbac Ranforce te va ajuta mult pentru a obține un somn REM îndelungat.

Somnul REM este important pentru sănătate

Ar fi o mare greșeală să ignori importanța somnului REM. Asta deoarece dacă nu vei beneficia de suficient somn REM pe o perioadă îndelungată, cel mai probabil consecințele nu vor întârzia să apară. Ne referim acum la diferitele probleme de sănătate pe care ignorarea somnului REM le poate produce. Printre acestea, regăsim migrenele și chiar boala cunoscută cu numele de Parkinson.

Când are loc somnul REM?

În mod obișnuit, imediat după ce adormi, prima etapă a somnului este cea non-REM. Apoi, urmează un scurt episod de somn REM, iar tot acest ciclu de somn se repetă.

Care este diferența dintre somnul non-REM și cel REM? Ei bine, mișcarea ochilor reprezintă aspectul care face diferența între aceste două etape de somn. În timpul somnului REM, ochii se mișcă în diferite direcții, ceea ce nu se întâmplă în cazul altor etape de somn.

De regulă, somnul REM are loc la o oră și jumătate după ce ai adormit. Somnul REM este împărțit în etape, prima având o durată de doar 10 minute, în timp ce a doua perioadă de somn REM este mai lungă, iar perioada finală poate dura chiar și o oră.

În timpul somnului REM, ritmul cardiac este mai mare, la fel și respirația. Iar asta se întâmplă, probabil, și din cauza viselor sau, de ce nu, o cauză ce duce la apariția viselor.

Durata somnului REM este mai mare în cazul bebelușilor (aproximativ 50 din perioada totală a somnului) decât în cazul adulților (doar 20%).

De ce somnul REM este mai scurt decât ar trebui?

Dacă în urma monitorizării somnului tău ai ajuns la concluzia că somnul REM are o durată de timp mai scurtă decât cea optimă, te întrebi probabil care sunt cauzele. Ei bine, consumul de alcool înainte de a te pune la somn ar putea fi o astfel de cauză. Un stil de viață sănătos ajută, de asemenea, la obținerea unei perioade de somn REM optime.

Somnul REM este important pentru un organism sănătos, chiar dacă odihna este asigurată de somnul non-REM, pentru care trebuie să adoptăm un stil de viață sănătos. Confortul din timpul somnului poate fi, la rândul său, de mare ajutor.

Echipa Pufulino subliniază importanța unui somn odihnitor și calitativ, motiv pentru care îți pune la dispoziție o ofertă bogată de lenjerii de pat de cea mai bună calitate, ofertă de care ar trebui să profiți și tu pentru a obține un somn odihnitor, așa cum sigur îți dorești să ai.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *